29 Αυγούστου 2023

Αρχαιολογική Περιπέτεια Τέχνης

 


Στην τάξη μας αγαπάμε τους σούπερ ήρωες, μας αρέσει υπέρμετρα πολύ ο Σπάιντερμαν και φυσικά κι άλλοι πολλοί, αλλά ανακαλύψαμε ότι και στην χώρα μας έχουμε τους δικούς μας σούπερ ήρωες, 

όπως ο Οδυσσέας, που πολέμησε στην Τροία και μετά ταξίδεψε δέκα χρόνια με το πλοίο του για να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του και κατά την διάρκεια του ταξιδιού του αντιμετώπισε απίστευτους κινδύνους και είχε περιπέτειες πολλές.

Πολλοί καλλιτέχνες επίσης στην αρχαία Ελλάδα αγαπούσαν τους σούπερ  ήρωες και τους ζωγράφιζαν, όχι σε  χαρτί όπως εμείς ζωγραφίζουμε τους Σπαιντερμαν μας αλλά σε βάζα που τα λένε οι αρχαιολόγοι αμφορείς.

Τι είναι οι αρχαιολόγοι?

Εξερευνούν και ανακαλύπτουν  αρχαίους θησαυρούς!

Να δούμε μια τέτοια ζωγραφιά πάνω σε έναν αμφορέα που κάποτε ένας αρχαιολόγος ανακάλυψε?Ναι μια ζωγραφιά από έναν ήρωα, από τον Οδυσσέα που μας αρέσει!

Εδώ ο Οδυσσέας είναι δεμένος στο κατάρτι προσπαθώντας να αποτρέψει τον εαυτό του να μην μαγευτεί από το τραγούδι των σειρήνων. Τις σειρήνες τις βλέπουμε να πετάνε παντού γύρω του με την μορφή πουλιών.

Και τώρα η ερώτηση:

Ποιος θα ήθελε μια αρχαιολογική περιπέτεια τέχνης?

Να γίνουμε αρχαιολόγοι και να ανακαλύψουμε τους δικούς μας αμφορείς?

Και φυσικά όλοι θέλουμε!

Πρώτα πρέπει ως μικροί αρχαιολόγοι να διαβάσουμε οτι μπορούμε γύρω απο αυτό το θέμα. Και οι αρχαιολόγοι σπουδάζουν άλλωστε για χρόνια!Έπειτα ξεκινάμε την δική μας ανασκαφή. Θα πάρουμε τα ειδικά μας εργαλεία και θα ξεθάψουμε από το χώμα τον θησαυρό μας Ωχ! Είναι σπασμένος ο αμφορέας μας?

Λογικό..τόσα χρόνια κρυμμένος στο χώμα.

Μα δεν πειράζει μπορούμε να τον συναρμολογήσουμε ξανά, σαν παζλ και να ανακαλύψουμε την εικόνα που έχει πάνω του!

Ας χωριστούμε σε ομάδες!Και φυσικά να ζωγραφίσουμε τους δικούς μας αμφορείς!Η αρχαιολογική περιπέτεια τέχνης παρα είναι ωραία για να τελειώσει εδώ!

Μήπως…να ανακαλύψουμε αληθινούς αμφορείς? Που μπορούμε να τους βρούμε?

Στο αρχαιολογικό μουσείο έχει αληθινούς θησαυρούς!

Ας πάμε να το εξακριβώσουμε!

Λοιπόν..μόνο σε εμάς δεν αρέσει η τέχνη στην αρχαία Ελλάδα αλλα και σε έναν ζωγράφο που τον λένε Γιάννης Γαΐτης και που είδε και αυτός  τον αμφορέα με τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες και είπε θα το ζωγραφίσω ξανά με αλλα χρώματα , έτσι δηλαδή…Γιατί το ζωγράφισε έτσι?????????????

Αυτή όμως είναι μια άλλη περιπέτεια τέχνης!

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο Ανέζας Άρτας .

2 σχόλια:

πρόσφατο!

Aποκριάτικη Περιπέτεια Τέχνης

  J. Miro Ο τίτλος του έργου είναι « Το Χαμόγελο των Φλεγόμενων Φτερών» , πραγματικά ένας τέτοιος υπέροχος τίτλος μπορεί να ξεκλειδώσει πολλ...