8 Οκτωβρίου 2022

Όσα δεν φτάνει η αλεπού, την βοηθούν οι φίλοι

 

Έψαχνα ένα παραμύθι για μια αλεπού και σταφύλια και βρήκα μια διδακτική ιστορία με την διδαχή «Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Σκεφτήκαμε λοιπόν να την αλλάξουμε την διδαχή..να εξερευνήσουμε μια δική μας κατάληξη στην ιστορία και να εικονογραφήσουμε το παραμύθι μας. Έτσι με αφορμές τον πίνακα του John Bucknell Russel «Η αλεπού και τα σταφύλια» και φυσικά μια διδαχή που δεν ήθελα να την διδάξω, γράφτηκε η παρακάτω ιστορία. 


                             John Bucknell Russel «Η αλεπού και τα σταφύλια»

 

Ο πίνακας εμφανίζεται ως αφόρμηση συνοδευόμενος με την ερώτηση  προς τα παιδιά «Τι άραγε σκέφτεται η αλεπού κάτω από τα σταφύλια?» . Έπειτα διηγούμαστε την ιστορία και αν έχουμε δημιουργική διάθεση την εικονογραφούμε για να την έχουμε ως βιβλίο στη βιβλιοθήκη μας.

 

 


Στο δάσος μια αλεπού βόλτα πήγαινε πατώντας χαρούμενα τα κίτρινα τα φύλλα, μέχρι που το κεφάλι της σήκωσε και είδε μοβ σταφύλια.

«Μα πόσο θα ήθελα να φάω ένα τσαμπί σταφύλια!»

Ξεκίνησε τότε να πηδά , όσο ψηλά μπορούσε, μα όσο και προσπάθεια και να έκανε , να τα φτάσει δεν μπορούσε.

«Είμαι πολύ κοντή για να τα φτάσω , πρέπει άλλο τρόπο να βρω για να τα πιάσω»


Έχετε καμία ιδέα πώς να τα πιάσει?


Καθώς σκεφτόταν μια λύση, ένα σαλιγκάρι πρόσεξε πως την κοιτούσε.

Μήπως να την βοηθούσε?

Εσείς θα βοηθούσατε κάποιον αν ήθελε την βοήθεια σας?

«Αν σκαρφάλωνες πάνω μου κυρ σαλίγκαρε μήπως τα έφτανες εσύ για μένα? Σε παρακαλώ πολύ αν το θέλεις βοήθησε με!»

Ο κυρ σαλίγκαρος ένευσε με τις κεραίες του  και σύρθηκε πάνω στην ουρά της αλεπούς , μα δεν μπορούσε κι εκείνος να τα φτάσει.

Καθώς σκέφτονταν και οι δυο τώρα μια λύση, ένας σκαντζόχοιρος πρόσεξαν πως τους κοιτούσε.

«Αν σκαρφάλωνες πάνω μου κυρ σκαντζόχοιρε, μήπως τα έφτανες εσύ για μένα? Σε παρακαλώ πολύ αν το θέλεις βοήθησε με!»Ο κυρ σκαντζόχοιρος ένευσε με τα αγκάθια  του και σκαρφάλωσε πάνω στο σαλιγκάρι , που είχε σκαρφαλώσει πάνω στην αλεπού και έπιασε το τσαμπί με τα σταφύλια.

Η αλεπού να φάει μόνη το τσαμπί με τα σταφύλια ή να το μοιραστεί με τα ζωάκια που την βοήθησαν?

(Είναι χαρά να μοιραζόμαστε με τους φίλους μας όσα αγαπάμε!)

Η αλεπού , το σαλιγκάρι και ο σκαντζόχοιρος έκατσαν κάτω από την κληματαριά και μοιραστήκαν το τσαμπί με τα σταφύλια.Και καθώς μαζί το τρώγανε έγιναν φίλοι καλοί  και μάλιστα από τότε στο δάσος έγινε γνωστή η παροιμία

«Όσα δεν φτάνει η αλεπού, την βοηθάνε οι φίλοι»


Η εικονογράφηση έγινε απο τα χρυσά χεράκια του νηπιαγωγείου Ανέζας Άρτας. Επίσης στην πρωτότυπη ιστορία που εικονογραφήσαμε τα ζώα που συμμετείχαν ήταν πολυυυυ περισσότερα! Διασκεδάστε το με τους μαθητές σας και σκεφτείτε τα δικά σας ζωάκια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πρόσφατο!

Aποκριάτικη Περιπέτεια Τέχνης

  J. Miro Ο τίτλος του έργου είναι « Το Χαμόγελο των Φλεγόμενων Φτερών» , πραγματικά ένας τέτοιος υπέροχος τίτλος μπορεί να ξεκλειδώσει πολλ...