14 Αυγούστου 2019

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ- Γιάννης Γα'ί'της




Τι κάνει εντύπωση στα παιδιά?

Πως βλέπουν τον κόσμο?

Πως αντιλαμβάνονται όλα αυτά που ακούνε και βλέπουνε?


Ακόμη κι αν τα ρωτήσεις πολλές φορές στέκουν χωρίς απάντηση..ίσως γιατί δεν ξέρουν πως να εκφρασθούν ή να μεταφέρουν λεκτικά μια εικόνα που τους έμεινε χαραγμένη στο νου.
Θα προσπαθήσουμε σε αυτό το ταξίδι τέχνης να φέρουμε τα παιδιά σε διαλογική σχέση με τον κόσμο μέσω της τέχνης, θα τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουμε παρέα τι είναι γι αυτά σημαντικό, τι είναι αυτό που τα προβληματίζει , τι είναι αυτό που τους κάνει εντύπωση.
Και σαν τα ανθρωπάκια του Γιάννη Γα'ί'τη , που στέκουν σε ευθεία γραμμή , ομοιόμορφα και παραταγμένα κοιτάζοντας
 ( τι έκφραση έχουν άραγε? Τι διαβάζουν?) 
τον κόσμο, μέσα απο τις εφημερίδες, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την δική μας απάντηση.


Αν ήσουν εσύ ένα απο τα ανθρωπάκια του Γα'ί'τη, τι θα ξεχώριζες απο τον κόσμο γύρω σου?
Δίνουμε στα παιδιά πολλά περιοδικά , ψαλίδια και κόλλες. Σκοπός μας να κάνουμε ένα μεγάλο collage το οποίο θα αντικαταστήσει το κομμάτι που ο Γαίτης έχει επιλέξει να υπάρχουν εφημερίδες.

Μια οδηγία..
"Κόψε οτι σου κάνει εντύπωση"

Με την ελπίδα πως στο τέλος θα αποτυπωθεί η παιδική ματιά , ο τρόπος που τα παιδικά μάτια κοιτάζουν τον μεγάλο μας κόσμο. 

Φυσικά , κάθε φορά που ένα παιδί πλησίαζε το έργο μας, κρατώντας στο χέρι το δικό του χαρτάκι , έτοιμο να το κολλήσει, ήταν μια αφορμή για συζήτηση.
(Τι σου έκανε εντύπωση και το ξεχώρισες?)


Προσωπικά , επέλεξα να τους δώσω πολλά περιοδικά "ΤΙΜΕ" , τα οποία είναι αγγλόφωνα, πράγμα που δεν μας πειράζει για την δουλειά που τα θέλουμε, καθώς  έχουν το προσόν , οτι οι φωτογραφίες των περιοδικών είναι πλούσιες και αποτυπώνουν διάφορα θέματα.

Επίσης να αναφέρω οτι όλα τα περιοδικά τα βρήκα στην ανταλλακτική βιβλιοθήκη της πόλης μου (Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, Ιωάννινα) και ευχαριστώ θερμά τον άγνωστο/η που αντί να τα πετάξει , με κοινωνική συνείδηση τα άφησε στο ράφι εκείνο. 

Το έργο εκτέθηκε στο ετήσιο φεστιβάλ που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος "Το Σπήλαιο".

Το έργο φιλοτέχνησαν τα παιδιά του τμήματος τέχνης και δημιουργικού παιχνιδιού, το οποίο προσφέρεται ως δωρεάν δράση σε όλα τα παιδιά του Συλλόγου που αγαπούν τον μαγικό κόσμο της τέχνης.

Υπεύθυνη δράσεως/ Παιδαγωγός: Φωτιάδου Παρασκευή
Τα ταξίδια τέχνης επισκέπτονται σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Επικοινωνήστε για τυχόν πληροφορίες στο voulfot@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πρόσφατο!

Aποκριάτικη Περιπέτεια Τέχνης

  J. Miro Ο τίτλος του έργου είναι « Το Χαμόγελο των Φλεγόμενων Φτερών» , πραγματικά ένας τέτοιος υπέροχος τίτλος μπορεί να ξεκλειδώσει πολλ...