6 Απριλίου 2020

Πασχαλινό παραμύθι τέχνης για νήπια (διαδραστικό) γ'μέρος


Η πασχαλινή περιπέτεια ενός μικρού αβγού
μέρος γ'

Γνωριμία με τον ζωγράφο Andy Warholl

(Όποιος δεν διάβασε  τις πρώτες δυο περιπέτειες μπορεί να τις βρει στην στήλη με τις δημοφιλείς αναρτήσεις με το όνομα Πασχαλινό παραμύθι τέχνης και να ανακαλύψει πως ένα αβγό κατάφερε να πετάξει και τι συνέβη όταν γνώρισε τους ζωγράφους Yayoi Kysama και Jackson Pollock   )

Nikolay Koshelev


 Αγαπημένοι μου συνταξιδευτές καλωσήρθατε στο τρίτο μέρος της πασχαλινής περιπέτειας μας!

Ας συνεχίσουμε το ταξίδι τέχνης μας!


Πετούσαν εδώ και ώρα όταν  τα χελιδόνια είχαν πια κουραστεί  κι έτσι αναζήτησαν να κάνουν μια στάση μέσα σε μια πολύβουη πόλη της Αμερικής που οι άνθρωποι λένε πως είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

"Τι με κοιτάς έτσι περίεργα? Δεν έχεις ξαναδεί χελιδόνι ζωγραφισμένο?" είπε  μουτρωμένο το χελιδόνι  σε ένα πολύχρωμο μακάο παπαγάλο που μόλις το είχε σκάσει απο το ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης.
  
Piet Mondrian. Broadway Boogie Woogie ( σκεφτείτε οτι βλέπετε την Νέα Υόρκη από ψηλά ενώ ακούτε συγχρόνως τους ήχους της πόλης)

Η Νέα Υόρκη είναι μια μεγάλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες της πόλης?Μοιάζει με την δική σου πόλη? Γιατί οι άνθρωποι λένε πως αυτή η πόλη δεν κοιμάται ποτέ? Τι νομίζεις οτι εννοούν με αυτό?

"Ας κάνουμε σ'εκείνη την πλατεία μια στάση , κάτι συμβαίνει εκεί κάτω και θέλω να το δω!" είπε ανυπόμονα το μικρό αβγό και τα χελιδόνια ξεφύσηξαν.

Mάριος 3 ετών , Άρτα (Pollock!)



"Ελπίζω να μην  καταλήξουμε πάλι κι εμείς βαμμένα!" είπε το μεγαλύτερο σε ηλικία χελιδόνι που προσπαθούσε εδώ και ώρα να ξεβαφτεί απο τις πινελιές του Pollock που κατά λάθος τις πέταξε πάνω του.

Το μικρό αβγό και τα τέσσερα χελιδόνια ξεκίνησαν να προσγειώνονται σε μια πλατεία , η οποία στο κέντρο της είχε μια πινακοθήκη και απ'έξω πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί. 

Όλοι κοίταζαν έναν παράξενο κύριο

Andy Warhol


που έμοιαζε να διαφωνεί με ένα ζευγάρι που το είχε σκάσει πριν λίγη ώρα απο τον πίνακα τους. 

Jan Van Eyck , "Ο γάμος των Αρνολφίνι"

Το μικρό αβγό τους πλησίασε και προσπάθησε να ακούσει την συζήτηση τους. Απ'όσα μπόρεσε να  καταλάβει, ήταν μια συζήτηση περί τέχνης. Και μάλιστα διαφωνούσαν έντονα αφού ο καθένας είχε διαφορετική άποψη.

"Πόσες φορές θα σου το πω κύριε Warhol η τέχνη δεν είναι για όλους. " είπε με σοβαρό ύφος ο κύριος του πίνακα "Δεν γίνεται ο πίνακας μας να αρέσει σε όλους. Η τέχνη είναι για λίγους και εκλεκτούς , για όσους μπορούν να την εκτιμήσουν, κάτι σαν την όπερα" συμπλήρωσε με περήφανο ύφος.

"Η τέχνη είναι όντως σαν την όπερα" είπε η κυρία Αρνολφίνι με σουφρωμένα χείλη . Και με ένα μικρό πήδημα πετάχτηκε έξω  κι αυτή απο τον ίδιο πίνακα και μάλιστα έβαλε όπερα δυνατά για να την ακούει καλύτερα. Κάποιοι απο το πλήθος που είχαν μαζευτεί γύρω τους ,έκλεισαν την ίδια στιγμή τα αφτιά τους "Ορίστε λίγοι μόνο την εκτιμούν" και τους έδειξε περιφρονητικά.

Ας ακούσουμε  κι εμείς την μουσική που ακούει η κυρία Αρνολφίνι . Σας αρέσει?





"Εγώ δεν συμφωνώ " είπε ο Warholl , " Η τέχνη πρέπει να είναι κατανοητή απ'όλους τους ανθρώπους , για ν' αρέσει  σε όλους. Να έχει χρώματα έντονα και θέματα συνηθισμένα όπως ...όπως.. οι μπανάνες!



Όπως οι κονσέρβες!



Ή διάσημους ηθοποιούς!


Και πολιτικούς!

(τα έργα ανήκουν όλα στον Andy Warhol)



"Να είναι μια τέχνη που αρέσει σε  όλους όπως η pop μουσική και να έχει και δικό της όνομα αυτή η τέχνη..να την λέμε..να την λέμε.." τα μάτια του ζωγράφου φωτίστηκαν καθώς είχε μια λαμπρή ιδέα. " Την τέχνη αυτή θα την αποκαλούμε pop τέχνη ακριβώς όπως την pop μουσική!" συμπλήρωσε ικανοποιημένος απο την ιδέα του.

Και την ίδια στιγμή ο Warhol έβαλε δυνατά pop μουσική και οι περισσότεροι απο το πλήθος που είχε μαζευτεί γύρω τους ξεκίνησαν να χορεύουν.

Ας ακούσουμε τι μουσική έβαλε ο ζωγράφος. Σας αρέσει ?







Το μικρό αβγό κύλησε ως το ζωγράφο και του τράβηξε το μανίκι για να του δώσει σημασία ."Εμένα νομίζω μου αρέσει πολύ η pop τέχνη κύριε Warhol και νομίζω πως έχετε κάποιο δίκιο, η ζωγραφική σας είναι πολύ χαρούμενη και θ' αρέσει σε πολύ κόσμο!" είπε ενθουσιασμένα το αβγό.


Aκούστε ξανά και τις δυο μουσικές. Ποιά μουσική σας αρέσει περισσότερο?

Ο Warhοl χαμογέλασε και κούνησε το πινέλο του στους ρυθμούς της ποπ μουσικής.

"Επειδή είσαι ένα ευγενικό αβγό θα ήθελα να σου κάνω ένα δώρο..εξάλλου με εμπνέεις ..Θα ήθελες να  ποζάρεις για έναν πίνακα μου?"

Το αβγό χαρούμενο  ήδη πήρε πόζα, ενώ τα χελιδόνια μούτρωσαν γιατί ο Warhol δεν τους έκανε σ'εκείνα την ίδια πρόταση.
Έτσι ξεκίνησε ο  Warhol να ζωγραφίζει το αβγό μόνο με έντονα χρώματα και μάλιστα πολλές φορές. Σαν τελείωσε τον πίνακα του, είχε ζωγραφίσει πολλές φορές το μικρό αβγό αλλά κάθε φορά με άλλο χρώμα.

Εργασία φαντασίας:
Πώς πιστεύετε ο Andy Warholl ζωγράφισε το μικρό αβγό?
Ακούστε pop μουσική ,ενώ σχεδιάζετε κι εσείς πολλά αβγά στο ίδιο χαρτί !Χρησιμοποιήστε έντονα χρώματα!

Μπορείτε επίσης με τους γονείς σας να δείτε αυτό το βίντεο για να μάθουμε και άλλα για τον ζωγράφο Andy Warholl και την pop art!



Την επόμενη φορά θα ταξιδέψουμε παρέα με το αβγό και τα χελιδόνια στην Ρωσία και στο έργο του Wassily Kandinsky. Περιμένω τα νέα σας έργα στο email voulfot@hotmail.com

Και τώρα το ωραιότερο και πιο αγαπημένο μέρος της ιστoρίας μας! Ας αφήσουμε τα δικά σας πολύχρωμα  αβγά να κυλήσουν στην ιστορία μας! Ευχαριστώ όλα τα χρυσά χεράκια και σας στέλνω την αγάπη μου!

Εις το επανιδείν!


Κατερίνα 6 ετών, Βρυξέλλες

Ρόζα Ψαρογιάννη, 47ο Νηπιαγωγείο Πειραιά


Κωνστασταντίνος 10 ετών , Άρτα


Αθηνά Λώλη, 2ο νηπιαγωγείο Αναβύσσου


Δήμητρα 7 ετών , Νάουσα



Δημήτρης 9 ετών, Άρτα

Γιώτα Ζ. 5 ετών 


Χρήστος 4 ετών , Κοζάνη

 Άγγελος 7 ετών






Κωνσταντίνος 4,5 ετών 



και κάποια αβγουλάκια απο τους μαθητές του νηπιαγωγείου Συβότων 






Για περισσότερη τέχνη, βρείτε μας στην σελίδα του facebook " Tέχνη και Παιδί"

Παιδαγωγός Φωτιάδου Παρασκευή


6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ!!!!!!

      ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!

      ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ θερμά , καλό Πάσχα , κάθε καλό εύχομαι

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας!!! Πολλή καλά δομημένη προσέγγιση και αισθητικά προσεγμένη!!! Μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πρόσφατο!

Aποκριάτικη Περιπέτεια Τέχνης

  J. Miro Ο τίτλος του έργου είναι « Το Χαμόγελο των Φλεγόμενων Φτερών» , πραγματικά ένας τέτοιος υπέροχος τίτλος μπορεί να ξεκλειδώσει πολλ...