4 Απριλίου 2020

Πασχαλινό παραμύθι τέχνης για νήπια (διαδραστικό) -β' μέρος


Η πασχαλινή περιπέτεια ενός μικρού αβγού : 

Γνωριμία με το έργο του Jackson Pollock
-Μέρος β' 



Ας συνεχίσουμε την πασχαλινή περιπέτεια μας!


 

Michael Germasev


"Είμαι τόσο χαρούμενο!" αναφώνησε το μικρό αβγό καθώς πάνω στο τσόφλι του λαμπύριζαν στον ήλιο δεκάδες ζωγραφισμένες πολύχρωμες βούλες.


 Kατερίνα 6 1/2 ετών 

"Έπρεπε να βάψει κι εμάς όμως η Kusama?" είπαν κατσουφιασμένα τα  χελιδόνια που πετούσαν ψηλά στον αέρα και  τώρα ένιωθαν λιγάκι ντροπή καθώς τους κοιτούσαν περίεργα μια παρέα πελαργοί που περνούσαν  εκείνη την στιγμή απο δίπλα τους.

Το παράπονο τους όμως δεν βάσταξε για πολύ , αφού μια βροχή δυνατή άρχισε να ξεπλένει τα χρώματα απο πάνω τους .

Vincent Van Gogh

"Να βρούμε γρήγορα μια στέγη , να προφυλαχτούμε απο την βροχή!" αναφώνησαν αναστατωμένα όλα μαζί και έκαναν βουτιά προς τα κάτω,  σε μια ήπειρο που την έλεγαν Αμερική.

"Ηνωμένες ..πολιτείες..Αμερικής.." διάβασε μια παλιά πινακίδα , ένα απο τα χελιδόνια για να μάθει σε ποιά χώρα ακριβώς είχαν προσγειωθεί.


Πόσο μακριά είναι η Ιαπωνία απο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής? Ας ανακαλύψουμε στο χάρτη την διαδρομή που έκαναν οι ήρωες της ιστορίας μας!


Κρύφτηκαν λοιπόν τα χελιδόνια μαζί με το αβγό σε ένα σπίτι κοντά σ' ένα αγρό κι απο το σπίτι αυτό, μια μουσική ξεχυνόταν που τα έκαναν να θέλουν να κινηθούν  χαρούμενα στο ρυθμό.


Ας ακούσουμε την μουσική που έκανε τους ήρωες της ιστορίας μας να χορέψουν!



 (Η συνθέτης εμπνεύστηκε την μουσική αυτή απο τα έργα του Pollock. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την πληροφορία την ώρα της εργασίας )


Κι ενώ χόρευε το αβγό παρέα με  τα τέσσερα χελιδόνια  κρυμμένα  στην στέγη, το αβγό ξαφνικά σταμάτησε και κοίταξε ξαφνιασμένο στο εσωτερικό του σπιτιού.
Είδε έναν άντρα να περιφέρεται γύρω απο ένα  χαρτί στο πάτωμα απλωμένο κι αν κι έδειχνε πως ήταν το χαρτί μια ζωγραφιά, εκείνος παρ'όλα αυτά δεν άγγιζε με το πινέλο του το έργο του , παρά μόνο γύρω του συνέχεια  περπατούσε

- σχεδόν φαινόταν σαν να χόρευε και αυτός με την μουσική γύρω απο το χαρτί 

κι έριχνε μπογιές με φόρα πάνω στο χαρτί, δεξιά και αριστερά, πάνω και κάτω.

                                  
Δείτε τι ζωγράφιζε!
Jackson Pollock (Number One)


"Μα τι περίεργη ζωγραφική είναι αυτή ? Δεν ξέρω αν μου αρέσει..δεν ζωγραφίζει κάτι συγκεκριμένο μόνο δείχνει να διασκεδάζει πετώντας μπογιές δεξιά και αριστερά. Αν είχα ένα πινέλο στο ράμφος μου θα μπορούσα κι εγώ να το κάνω" είπε  ένα χελιδόνι διπλώνοντας τις φτερούγες του μπροστά στο στήθος του αλαζονικά.

Μα το αβγό ένιωσε μέσα του μια άλλη αλήθεια, γιατί το έργο αυτό δεν το κοίταξε με τα μάτια μα με την μικρή του την καρδιά.

"Μα κοιτάξτε καλύτερα!" είπε το αβγό στα χελιδόνια  " είναι σαν να χορογραφεί την ψυχή του στο χαρτί! "



 Ας δούμε αν το μικρό αβγό έχει δίκιο! Δείτε τον ζωγράφο : Όντως μοιάζει σαν να χορεύει ο ζωγράφος? Αγγίζει το πινέλο του στο χαρτί?



Εργασία φαντασίας νούμερο ένα:

Φανταστείτε πως  αν κάθε πινελιά ήταν ένα δέντρο και πως όλη η ζωγραφιά ήταν ένα δάσος..τότε.. αν σας έλεγα πως πίσω απο το δάσος .. κρυμμένο καλά ..υπήρχε ένα μυστικό, ποιό θα ήταν αυτό? Φανταστείτε πως είστε εσείς οι ζωγράφοι του έργου και πως εσείς έχετε κρύψει μέσα εκεί ένα μυστικό.

                                                                
 J.Pollock


"Αχ θέλω να ζωγραφίσει κι εμένα ο ζωγράφος με αυτή την τεχνική!" είπε το αβγό και τα χελιδόνια γούρλωσαν τα μάτια.

"Άντε πάλι τα ίδια !" είπαν και ακολούθησαν το  μικρό αβγό που ήδη είχε συστηθεί με τον ζωγράφο.

"Και εσάς πως σας λένε?" είπε ευγενικά το αβγό αφού ο ζωγράφος δέχτηκε να το ζωγραφίσει με τα πινέλα του.

"Jackson Pollock" είπε ο ζωγράφος κουνώντας το πινέλο του σαν μαγικό ραβδί.


Εργασία φαντασίας νούμερο δυο: 

Πώς φαντάζεστε πως ο Pollock ζωγράφισε το μικρό αβγό?

Βάλτε την μουσική που άκουγε ο ζωγράφος, σχεδιάστε ένα αβγό και προσπαθήστε να ζωγραφίσετε το αβγό σας όπως θα το έκανε ο Pollock.
Να θυμάστε! Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να πετάτε μπογιές στο χαρτί παρά αφήστε ελεύθερο  το χέρι σας να ταξιδέψει πάνω στο χαρτί σαν να χορεύει! Δεν χρειάζεται να ζωγραφίσουμε κάτι συγκεκριμένο!


Στην επόμενη ανάρτηση το μικρό αβγό θα ποζάρει για τον ζωγράφο Andy Warholl.

Όποιο παιδί επιθυμεί να δει δημοσιευμένο το έργο του μπορεί να το αποστείλει στο e-mail voulfot@hotmail.com .

Ευχαριστώ πολύ πολύ τον Νικήτα , την Κατερίνα και την Ματίνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μας έστειλαν ήδη τα καλλιτεχνικά αυγά τους εμπνευσμένα απο την ζωγράφο Yayoi Kusama. Eίστε χρυσά χεράκια! Σας στέλνω την αγάπη μου!


Νικήτας 4 1/2 ετών , Άρτα

Η Ματίνα  προτίμησε να ζωγραφίσει όχι μόνο το μικρό αβγό αλλά όλο το παραμύθι!



  Ματίνα Μόμτσιου 6 ετών, Κοζάνη

Για περισσότερες δράσεις και νέα γύρω απο την τέχνη ακολουθήστε μας  στη σελίδα μας στο  facebook  " Τέχνη και παιδί".



Εις το επανιδείν!

Παιδαγωγός Φωτιάδου Παρασκευή




10 σχόλια:

  1. καλημέρα! η ιδέα αυτή με τον τρόπο που το έχετε κατασκευάσει το διαδραστικό πασχαλινό παραμύθι ειναι εξαιρετικά ψυχαγωγικό και αισθητικά και παιδαγωγικά κατάλληλο γιαυτήν την ηλικία, ειμαι νηπιαγωγός αλλά τυχαίνει να ειμαι και κουκλοπαίχτρια σκηνοθέτις και κινησιολόγος τα προηγούμενα μου επαγγέλαμτα ήταν αυτά.Αυτόν τον καιρό επικοινωνώ μετα παιδιά της τάξης μου με το viber οπότε σήμερα θα στείλω το πρωτό μέρος και μετα το δεύτερο,ωστόσο για τους γονείς έφτιαξα ένα word που ανα απομονώνει το παραμύθι απο το blog και να περιεέχειμέσα τις εικόνες, ελπίζω να καλοδέχεστε αυτήν την "παρέμβαση" μου,υα σας την επισυνάψω στο μαιηλ σας!καλή συνέχεια,είστε φωτεινό παράδειγμα αναρτήσεων...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ όλοψυχα ! Αν κατανόησα σωστά θέλετε να στείλετε στο viber απομονωμένο το κείμενο χωρίς εικόνα? Αν ναι του στερείτε πολλά απο τα ερεθίσματα που δίνει. Δεν είμαι σίγουρη αν σας κατάλαβα σωστά. Παρ'όλα αυτά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αρκεί να αναφέρεται την πηγή σας και αν θα θέλατε να μου αποστείλετε έστω ένα έργο των μαθητών σας για να το δημοσιεύσω στην ιστορία με το όνομα επίσης του σχολείου σας. Τέλος να σας ενημερώσω πως οι συνολικές δημοσιεύσεις θα είναι πέντε . Ήδη έχουν δημοσιευτεί οι πρώτες τρείς και υπολείπονται δυο οι οποίες αναρτούνται αν δυο μέρες. Καλή συνέχεια στο έργο σας.

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για τα Πασχαλινά παραμύθια μέσα από την τέχνη!Η προσέγγιση είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!!!!
    Μας επιτρέπετε να τα αναρτήσουμε στην ηλεκτρονική τάξη του νηπιαγωγείου μας,εφόσον βέβαια κάνουμε αναφορά στο blog σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χίλια ευχαριστώ! Να κάνετε την ανάρτηση εφ'όσον αναφερθεί η πηγή.Σε ποιό νηπιαγωγείο εργάζεστε?

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια!!! Μπορώ να το χρησιμοποιήσω και να το αναρτήσω στην ηλεκτρονική τάξη, αναφέροντας την πηγη το blog σας; Απο το 9ο Νηπιαγωγείο κοζάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική δουλειά! Συγχαρητήρια! Βρήκα την ανάρτηση από το μαγικό καπέλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πρόσφατο!

Aποκριάτικη Περιπέτεια Τέχνης

  J. Miro Ο τίτλος του έργου είναι « Το Χαμόγελο των Φλεγόμενων Φτερών» , πραγματικά ένας τέτοιος υπέροχος τίτλος μπορεί να ξεκλειδώσει πολλ...