1 Απριλίου 2017

Η ΛΙΒΕΛΟΥΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΈνας πρωτότυπος και βιωματικός τρόπος παρουσίασης του πίνακα του Miro " Το πέταγμα της λιβελούλας μπροστά απο τον ήλιο" είναι να αναπαρασταθεί δραματουργικά μπροστά στα παιδιά σε τέσσερα  στάδια. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι μπλε κάνσον για τον ουρανό- καμβά, κόκκινο κάνσον για τον ήλιο και μαύρο κάνσον για την λιβελούλα και την μαύρη τρύπα. Η παρουσίαση των ηρώων , γίνεται με ταυτόχρονη αφήγηση της ακόλουθης ιστορίας, ενώ μπορείς να προτείνεις στα παιδιά να δραματοποιούν αυτά που ακούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ορίσετε ,πριν ξεκινήσει η αφήγηση , την ομάδα που θα μεταμορφωθούν σε λιβελούλες, ένα παιδί -ήλιο και παιδιά -μαγικές τρύπες , οι οποίοι μπορούν να κρατάν στεφάνια
( είσοδος για άλλες μαγικές χώρες).

Ας ξεκινήσει το ταξίδι μας!
Μέρες τώρα πετούσε η λιβελούλα πάνω από μια μικρή λίμνη.Την είχε γυρίσει τρείς φορές και την τέταρτη φορά αναφώνησε απογοητευμένη: Ήρθε ο καιρός να μάθω κι άλλα γι αυτόν το παράξενο κόσμο και σήκωσε τα μάτια της ψηλά , πάνω στον κίτρινο ήλιο. Τότε η δύναμη της επιθυμίας της, φύσηξε αέρα στα φτερά της, και τα φτερά έσπρωξαν το σώμα της με φόρα ίσα πάνω στον ουρανό. Σαν βαθύς ωκεανός της φάνταζε ο ουρανός  , κι ας μην γνώρισε ποτέ την θάλασσα.Και να την τώρα ορμητικά ταξιδεύει προς έναν ήλιο που ολοένα γίνεται κόκκινος , ολοένα γίνεται μεγαλύτερος. Περίεργη σταθηκε μπροστά του.


 Ήρθε η ώρα να ανακαλύψω τα μυστικά σου είπε η λιβελούλα και άρχισε να πετα γύρω του ασταμάτητα. Τον είχε γυρίσει τρείς φορές και την τέταρτη φορά αναφώνησε απογοητευμένη :ηρθε ο καιρός να μάθω κι αλλα γι αυτόν τον παράξενο κόσμο , μα σαν έψαξε το δρόμο της επιστροφής μπερδεύτηκε και αρχισε να νιώθει πως βουλιάζει στον ουρανό.
Ο ήλιος που λυπήθηκε την ονειροπόλα λιβελούλα , αφού φόρεσε έναν άσπρο δαχτυλίδι (μονο έτσι δεν έκαιγε τους άλλους σαν τους μιλούσε )της είπε:
Μικρό έντομο με τα μεγάλα όνειρα , υπάρχει πάντα κάπου μια πόρτα για νέες περιπέτειες αρκεί να ανοίξεις τα μάτια της φαντασίας σου, είπε ο ήλιος και την ίδια στιγμή μια μαύρη τρύπα προσκάλεσε την λιβελούλα σε νέα ταξίδια.Εσύ αν ταξίδευες στον πίνακα του Miro ποιά περιπέτεια θα ζούσες?

Μοιράζουμε στα παιδιά μπλέ χαρτί με έναν κόκκινο ήλιο , πολύχρωμα χαρτάκια , κόλλες, ψαλίδια. Ώρα να ονειρευτούμε όπως ο Miro!


Ο τρίχρονος Άρης ονειρεύτηκε πολύχρωμα ζώα                                            Ο πεντάχρονος Παντελής ονειρεύτηκε τον ωκεανό να ταξιδεύει
                                             στον ήλιο παρέα με έναν καρχαρία
                                     


Ο  Γιώργος μεταμόρφωσε τους ήλιους σε δυο φίλους που ταξιδεύουν με καράβι

                                       
                                          Aς δραματοποιήσουμε τα έργα μας!
                    Σκηνοθέτης το κάθε παιδί!
                                     
                                            Τα έργα ονειρεύτηκαν οι μαθητές του παιδικού σταθμού
                                           και του νηπιαγωγείου Παρακάλαμου Ιωαννίνων
6 σχόλια:

 1. Πραγματικά καταπληκτική δουλειά. Είμαι
  και εγώ λάτρης της τέχνης γιατί μπορείς να ενεργοποιήσεις τη φαντασία των παιδιών σε όλες τις παιδαγωγικές-εκπαιδευτικές περιοχές. Συνέχισε....
  (Μπορείς να επισκεφτείς και το πρώτο μου blog:http://meniazeitonipiagogeio.blogspot.gr/ που είναι και αυτό σχετικό με την τέχνη αν θέλεις)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ευχαριστώ για το λινκ ψάχνω πάντα νέες ιδέες και το blog σου είναι έμπνευση!και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

   Διαγραφή
 2. Υπέροχη η δουλειά σας!!! Συγχαρητήρια και πάλι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σας άρεσε !η δουλειά σας επίσης είναι εξαιρετική !

   Διαγραφή
 3. απίθανη δουλειά Παρασκευή !!!!
  θα τα λέμε .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

πρόσφατο!

Τμήμα τέχνης και δημιουργικού παιχνιδιού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος "Το Σπήλαιο " προσκαλεί όλους τους μικρούς μας φίλους σε μια συνάντηση τέχνης και δημιουργικού ...